Skip til hoved indholdet

Herunder kan du se alle Ungdomsbos nyheder. Du kan se den enkelte nyhed ved at klikke på den i nedenstående oversigt.

Boligforeningen rendt over ende i jagten på attraktivt nybyggeri

Gå tilbage

Bygger man det rigtige sted, kan man ikke komme til for borgere, der er interesserede i at leje sig ind i nye boliger. Ungdomsbo administrerende direktør har gjort sig nogle måske lidt kontroversielle tanker om nybyggeri kontra renovering af den ældre boligmasse.

Ungdomsbo blev nærmest løbet over ende, da boligforeningen i begyndelsen af oktober inviterede til åbent hus-arrangement på Kystvænget i Sædding, hvor man netop nu er i gang med at opføre 32 familieboliger.
På en almindelig onsdag inden for normalt arbejdstid dukkede mellem 300 og 400 interesserede op, og ventelisten til en af de få rækkehuse på den attraktive placering få hundrede meter fra stranden i Sædding er svulmet op til i omegnen af 700.

- Vi var helt høje på den succes - det er oversteget vores vildeste forventninger. Også fordi vi jo ikke er så langt i byggeprocessen endnu, at vi har etableret haver og anlæg. I øjeblikket bliver vi kimet ned fra ellevilde folk, der gerne vil bo derude. Byggeriet på Kystvænget er et godt eksempel på, at almene boliger er i høj kurs ved mange. Eller rettere: At velindrettede, moderne almene boliger med en attraktiv beliggenhed er i høj kurs ved mange, siger adm. direktør for Ungdomsbo, Flemming Agerskov Christensen.

Rækkehusene i Gl. Sædding varierer i størrelse fra 89 til 114 kvadratmeter fordelt på tre-fire rum og med have. Alle boligerne har niveaufri adgang fra terrasse og de fleste også en overdækning til boligen samt mindre redskabsrum og cykelskur. Den forventede månedlige husleje varierer fra godt 7.000 kroner til godt 9.000 kroner eksklusiv forbrug, og alt i alt koster byggeriet 65 millioner kroner.

- En af de største fordele ved at bygge nyt er, at man kan designe en bygning, der opfylder nutidens krav til funktionalitet og bæredygtighed. Man kan udnytte de nyeste materialer, teknologier og metoder til at skabe en bygning, der har en høj energieffektivitet, et lavt ressourceforbrug og et godt indeklima. Man kan også skabe en bygning, der har et moderne og attraktivt design, som passer til de behov, beboerne har i dag, og det viser projektet på Kystvænget netop, siger Flemming Agerskov Christensen og tilføjer, at det også handler om, at de almene boliger skal være konkurrencedygtige i et boligmarked med skærpet konkurrence.


Men det er vel dyrt - og især i disse tider - at bygge nyt?


- Vi kan godt renovere, men hvad hjælper det, hvis vi ikke kan omsætte det til, at vi kan få boligerne lejet ud? Det handler jo også om at skabe og opretholde levedygtige lokalsamfund og sikre provinsbyernes udvikling - at se bæredygtighed i et langt større perspektiv. For hvad nu hvis de bygninger, vi renoverer på, ligger i områder, der allerede har mistet deres attraktivitet? Hvad nu, hvis nu boligerne ikke længere passer ind i områdets sociale og økonomiske dynamik? Så er boligerne ikke længere attraktive for mangfoldigheden, og så kan selv den mest bæredygtige renovering ende med tomme boliger. Og det er på ingen måde bæredygtigt. Bæredygtighed handler om mere end bare byggematerialer og energiforbrug. Det handler også om at tage højde for lokale realiteter, behov, udvikling og visioner, siger boligforenings-direktøren.

Ifølge Flemming Agerskov Christensen var en pæn portion af de hundredvis af interesserede borgere, der troppede op til åbent hus-arrangementet, i den modne alder.

- Det er jo nogle af dem, der måske går med overvejelser om at sælge deres parcelhus, og som er på udkig efter en ny bolig i et godt kvarter bygget af ordentlige materialer. Men der var nu også børnefamilier blandt de interesserede, siger han.


Ifølge den administrerende direktør står Kystvænget klar til indflytning til foråret - formentlig i april.